Premier Theresa May heeft dinsdag opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen in het Brexit-dossier.
Dinsdagmiddag stemde het House of Lords – het hogerhuis dat wetgeving controleert, te vergelijken met de Eerste Kamer – over verschillende extra amendementen van de EU Withdrawal Bill, de intrekkingswet die de Brexit officieel in werking zal laten treden.
Een van de amendementen die werd aangenomen, vraagt de Britse regering om te gaan onderhandelen over een plek in de Europese Economische Ruimte (European Economic Area), ook wel de Noorse optie genoemd. Dit zou impliceren dat Groot-Brittannië onderdeel blijft van de interne Europese markt, met een forse bijdrage aan het EU-budget, maar geen zeggenschap.
Zo’n route zou neerkomen op de ‘zachtst’ mogelijke Brexit, omdat het de Britten toegang zou blijven geven tot de interne markt van de EU, terwijl de bewegingsvrijheid binnen de Europese Unie ook voor het VK zou blijven gelden. Het VK zou als lid van de Europese Economische Ruimte niet automatisch deel uitmaken van EU-beleid op het gebied van landbouw en visserij.
De meeste Labour-stemmers en een groeiend aantal Labour-parlementsleden zijn voorstander van het behoud van toegang tot de interne markt. De officiële partijlijn is echter dat Labour voor een lidmaatschap van een douane-unie is, maar tegen lidmaatschap van de interne markt of de Europese Economische Ruimte.
Naar verluidt heeft Labour-leider Jeremy Corbyn zijn partijgenoten afgeraden om dinsdagmiddag in te stemmen met het amendement dat om de 'Noorse optie' vraagt. Maar die druk van de partijleider is dus genegeerd. Ook conservatieve dissidenten hebben het amendement voor de Noorse optie gesteund.
Opstandige Labour-leden zijn naar verluidt woedend over Corbyns pogingen hen de mond te snoeren, en zeggen dat een meerderheid binnen de partij voorstander is van een zachte Brexit. Zij geloven dat het voorstel een goede kans zou maken als het wordt goedgekeurd door de House of Lords en ter stemming wordt voorgelegd aan de House of Commons (het lagerhuis, te vergelijken met de Tweede Kamer).
Lord Waheed Alli, die het betreffende amendement heeft aangedragen, zei voorafgaand aan de stemming dat de Labour-leiding "verlamd is door besluiteloosheid".
Het amendement moet nu worden voorgelegd aan de House of Commons, waar de parlementsleden aldaar zich nog zouden kunnen uitspreken over het voorstel en het dus ook weer kunnen afschieten.